Csak az ég változik felettünk!

Etika patika / 08 / 08.17
VÁNDORLÓ MUNKAERŐ II.


Dr. Juhász Tamás és Jakabffy Tamás, az átlépett keretekről:

Dr. Juhász T.: „A teológián tapasztaltuk: tizennyolc-húsz éves fiatalok jönnek, olyanok, akiket a nagyanyjuk nevelt vagy csak egy szülő, vagy egy sem, vagy éppen senki. Mennyire rányomja a kamaszkorban a nevelés hiánya a bélyegét …! Félelmetes eredmények születnek. Nem tudok erkölcsi mentséget találni az elvándorlásra, annak csak gazdasági okai vannak és nem lehet sajnos szembehelyezni vele eléggé azt ami valamikor nagyon erős volt. A hazaszeretet bibliai és isteni parancsa élt az emberekben. Ez, úgy látszik, hogy - nem veszett ki, csak átalakulóban, gyengülőben van, és más dolgokhoz kötődik, mint régebben. ”

Jakabffy T.: „Nem tűnik-e álságosnak ezzel a hazaszeretet, meg gyökeresség, meg hűség fogalom komplexummal érvelni a gazdasági ellehetetlenültséggel szemben? Végülis emberekről van szó! Az etika önmagában véve, mint rendszer, holt dolog, hogyha nem az embereknek az életére irányul.”

Dr. Juhász T.: „Persze! Az erkölcs pont azt akarja, hogy az ember tanuljon meg a keretei között mozogni és élni. Hogyha ezek a keretek szűkebbek, akkor én alkalmazkodjak hozzájuk és ne lépjem át őket.”

Nincsenek megjegyzések: