Egy vagy kettő a több? - II. rész

Főasztal / 04 / 05.37
LEGITIMITÁS




Bakk Miklós és Takács Csaba: az RMDSZ helyzetéről.

Bakk M. : “Mi következett be véleményed szerint az erdélyi magyar közéletben, hogy az RMDSZ-nek, ez az alapvető és tíz éven át különösebben nem problematikusnak tekintett legitimitása megbomlott, sőt megszűnőben levőnek tűnik?”

Takács Cs. : “A legitimitás kérdése az RMDSZ politikai képviseletével kapcsolatosan nem kétezernyolcas kérdés, hanem – mondhatnám – kilencventől napjainkig tart.”

Bakk M. : “Mégis csak arról van szó, hogy valamiféleképpen az erdélyi magyar társadalom más lett, másképp strukturálódott, komplexebb, és ennek megfelelően nincs egy jó politikai építmény, amely az ezzel kapcsolatos vitákat tulajdonképpen kibontsa, megjelenítse, és ezeknek a konfliktusoknak egy játékteret biztosítson. Nem ez az alapvető kérdés?

Takács Cs. : “Én ezzel teljesen egyetértek, hogy ezt újra lehet gondolni, és újra kell gondolni, viszont egy teljesen más szögből kell megtenni. Ha az az alternatíva, amely most úgy tünteti fel magát, mint a politikai pluralizmusban az esély, vagy a lehetőség, akkor én, ha a szereplőire gondolok – és általában a közvélemény a politikai szereplők mentén határozza meg az elképzelésének, vagy együttérzésének vagy együttműködésének paramétereit ...”

Nincsenek megjegyzések: